Kedves Látogató!

 

Magyarországot és Lengyelországot az évszázadok során rengeteg dolog kötötte össze – közös hősök, uralkodók, szentek, és közös érdekek is. Ez a sorsközösség eredményezte azt az őszinte szimpátiát és mélyen gyökerező barátságot, amely nemzeteink között kifejlődött. Küldetésem, hogy ezt a barátságot erősítsem Wrocławtól Rzeszówig, Zakopanétól Kielcéig.

Konzuli kerületem tele van közös történelmünk nyomaival és emlékeivel. Történészként tisztában vagyok vele, hogy ezt az örökséget ápolnunk kell, s mint a legértékesebb kincset tovább kell adnunk a jövő nemzedékeknek.

Magyarország krakkói főkonzuljaként a feladatom természetesen nem csak az emlékezet ápolásából áll. Ugyanúgy hozzátartozik a testvérvárosok közötti összeköttetés erősítése, az egyetemi, kulturális és társadalmi szervek közötti együttműködés segítése, a gazdasági és kereskedelmi kötelékek, illetve az emberek közötti kapcsolatok ápolása, különösen a fiatalok körében.  

Bár különböző nyelveken beszélünk, de a tisztelet, a barátság és a támogatás közös nyelvét már 1000 éve együtt használjuk. Azt szeretném, ha Magyarország Krakkói Főkonzulátusa különféle nemzedékek és közösségek lengyel–magyar találkozóinak lenne a helyszíne.

Várom, hogy találkozzam Önökkel, számítok az együttműködésre.

 

Üdvözlettel,

Dr. Gerencsér Tibor

főkonzul