„DWA BRATANKI…” – MEGJELENIK BERTA ZSOLT SZÉPÍRÓ KALEF CÍMŰ REGÉNYÉNEK
LENGYEL NYELVŰ KIADÁSA

Budapest-Krakkó-Varsó, 2019. május 21.


A hétvégén tartandó 10. Varsói Könyvvásárra jelenik meg BERTA ZSOLT Márai Sándor-díjas magyar szépíró, dalszerző KALEF című regénye ’CHŁOPCY Z PLACU MOSKWY – Saga o węgierskiej młodzieży lat 60' címen, a varsói Rytm Kiadó gondozásában, a Nemzeti Kulturális Alap, Magyarország Varsói Nagykövetsége és a Varsói Magyar Kulturális Intézet, valamint a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet támogatásával.
A könyvbemutató a Krakkói Magyar Főkonzulátuson lesz 2019. május 24-én, másnap délután pedig Varsóban, a Könyvvásáron dedikál a szerző, a kiadó és a Magyar Intézet standján egyaránt, végül a varsói Big Book Cafe ad otthont a pódiumbeszélgetésnek, melyben Daniel Warmuz, a kötet fordítója és az ismert lengyel történész, Bogusław Tracz kérdezi a szerzőt. Felcsendül közben néhány dal is Berta Zsolt most készülő, Szomjas Szűz című nagylemezéről.

Röviden a szerzőről
Berta Zsolt Márai Sándor-díjas és Bertha Bulcsu-emlékdíjas magyar szépíró, zenész, dalszerző. 1966. decemberében született Budapesten, szülei a magyar beatgeneráció karakteres tagjai. Három regénye, egy novelláskötete, egy riportkönyve és egy, saját szerzeményeit felvonultató nagylemeze jelent meg. Rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban, önálló irodalmi és zenés estjeivel áll színpadra, gyakori vendége 1956-tal és az 1960-as évekkel foglalkozó történelmi előadásoknak. Irodalmi és zenei munkássága mellett a budapesti Magyar Napló könyvesbolt vezetője, valamint a Józsefvárosi Galéria 'Könyvjelző Varieté' című rendezvénysorozatának szerkesztő-házigazdája. Jelenleg két regényen és újabb nagylemezén is dolgozik.

Röviden a regényről
Magyarország, Budapest, hatvanas évek: közelebbről a Moszkva tér, vagyis a Kalef és környéke.
Az elhíresült Kalef-galerit már szemmel tartja a titkosszolgálat, ám ők erről még nem tudnak. Élik, illetve élni próbálják az akkori fiatalok életét: a srácok egyszerre álmodoznak csajokról, disszidálásról és a forradalom feltámasztásáról, gondtalanságuk azonban nem tart sokáig. A diktatúra ugyanis könyörtelenül leszámol velük: kifinomult eszközökkel veszejti el vagy teszi élőhalottá őket. Berta Zsolt nagyregényét az életszerelem és a lélekdráma kettőse teszi letehetetlenné.

Megjelenés Lengyelországban
A lengyel olvasók elsőként a szerző Kalef című regényét ismerhetik meg, melyet a 10. Varsói Könyvvásárra jelentet a Nemzeti Kulturális Alap, Magyarország Varsói Nagykövetsége és a Varsói Magyar Kulturális Intézet, valamint a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával a Rytm Kiadó. A mű lengyel címe: 'Chłopcy z placu Moskwy - Saga o węgierskiej młodzieży lat 60'. A könyvbemutató 2019. május 24-én, pénteken 10 órakor lesz a Krakkói Magyar Főkonzulátuson. A szerző a Varsói Könyvvásáron is dedikál, 2019. május 25-én, szombaton 14.30-kor a Rytm kiadó, 15.00-kor pedig az Intézet standján. A szombati napra a koronát Varsó egyik legjobb könyveskávézójában, a Big Book Caféban tartandó zenés pódiumbeszélgetés teszi fel 18 órai kezdettel: az ismert lengyel történész, a hatvanas évekbeli kommunistaellenes civil ellenállás jeles szakértője, Bogusław Tracz és Daniel Warmuz, a kötet fordítója kérdezi a szerzőt.
A beszélgetés során Berta Zsolt néhány új hangszerelésű saját szerzeménye is elhangzik majd.

Tölgyesi Bella, a szerző menedzsere
###

https://www.facebook.com/events/425517101340904/